Mitropolitul Andrei Şaguna, canonizat la Sibiu


La propunerea sinoadelor mitropolitane ale Mitropoliei Ardealului şi Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea mitropoliţilor Transilvaniei Andrei Şaguna, cu zi de pomenire la 30 noiembrie, şi Simion Ştefan, cu zi de pomenire la 24 aprilie.

Decizia este una binevenită, fiind cunoscut fapul că, în Transilvania, românii, dar şi biserica strămoşească, au fost timp de sute de ani persecutaţi.

Mitropolitul Andrei Şaguna (din botez Anastasie) a fost mitropolit al Ardealului, având origini aromâne. S-a născut pe 20 decembrie 1808, în Mişcolţ, în Ungaria, şi a trecut la Domnul pe 28 iunie 1873, în Sibiu, fiind înmormântat în Răşinari.

După studii de Filosofie şi Drept, dar şi absolvirea Seminarul ortodox din Vârşeţ, se călugăreşte sub numele Andrei. Pe 2 decembrie 1847 este ales episcop, iar pe 24 decembrie 1864 a fost numit arhiepiscop şi mitropolit al reînfiinţatei Mitropolia Ardealului, cu reşedinţa în Sibiu.

Academicianul Dan Berindei afirma că a fost „o mare personalitate a naţiei româneşti, un conducător înţelept, un purtător de cuvânt al naţiunii romane”. Pe de altă parte, părintele profesor Mircea Pîcurariu spunea că, prin Statutul organic, el a dat „cea mai democratică organizare a bisericii”.

Şaguna a organizat învăţământul primar şi mediu ortodox românesc din Transilvania, punându-l sub îndrumarea Bisericii.

A întemeiat o tipografie în 1850, în care au apărut peste 200 de lucrări, inclusiv ziarul „Telegraful Român”, care apare fără întrerupere din 1853 până astăzi.  În 1861 a înfiinţat societatea Astra, care avea să fie un pilon de sprijin pentru cultura românească.

La sfârşitul păstoririi sale, în Arhiepiscopia Sibiului existau 800 de şcoli „poporale”, un gimnaziu cu opt clase la Braşov, o şcoală reală-comer cială la Braşov şi un gimnaziu cu patru clase la Brad. La îndemnul lui s-au tipărit peste 25 de manuale şcolare, iar în 1853 a înfiinţat un Institut teologic-pedagogic.

A avut un rol decisiv la întemeierea şi organizarea „Asociaţiunii transilvane pentru literatura română şi cultura poporului roman”, fiind primul ei preşedinte.

Andrei Şaguna a fost călăuzit de o nobila idee, aceea a propăşirii spirituale şi culturale a neamului său, a îndeplinit un adevărat apostolat naţional în Transilvania şi a contribuit la crearea unui climat propice înfăptuirilor de durată, prin intermediul cărora s-a avut în vedere, de la bun început, perspectiva de ansamblu a naţiunii.

Slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Saguna s-a desfasurat  la Catedrala Mitropolitana din Sibiu.

Sursa: http://www.evz.ro

Despre mihailandrei

"Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu."(I Tim 1,15)
Acest articol a fost publicat în Biserica, Iisus Hristos, Inaltarea Domnului, Moldova, Ortodoxie, Sf Parascheva, Sfintii Parinti și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.