Violenţe în Egipt


Precizare
Înţelegem şi susţinem lupta copţilor pentru dreptul la viaţă, libertate şi demnitate. Însă nu înţelegem ca tragedia din Egipt să fie transformată în prilej de atacare a „blogosferei ortodoxe”. Daca activiştii de partid şi ONG-uri au ceva de reproşat, puteau să o facă direct, fără să-i amestece pe necajiţii copţi în răfuiala cu noi.
______________________________________________________________

Ciocniri sângeroase între creştini (copţi) şi armata egipteană la Cairo

Ca reacţie la desele violenţe la care este supusă comunitatea creştină coptă din Egipt, creştinii egipteni au organizat o manifestaţie în cartierul Maspero şi până în Piaţa Abbassiya din Cairo.

În timpul manifestaţiei atât manifestanţii cât şi forţele de ordine formate din militari au folosit arme de foc.

Confruntările au izbucnit în Maspero, în faţa sediului televiziunii naţionale, în zona centrală a oraşului. Piaţa Abbassiya, situată spre est, se găseşte în vecinătatea principalei catedrale copte din Cairo.

Autorităţile egiptene au decretat duminică seara stare de asediu în centrul capitalei Cairo după violenţele sângeroase ce au opus manifestanţi creştini forţelor de ordine, soldate cu 24 de morţi şi 212 răniţi.

Primul ministru egiptean, Essam Sharaf, a făcut apel la calm, afirmând că discordia dintre musulmani şi creştini în Egipt reprezintă “o ameninţare la adresa securităţii ţării”.

Creştinii copţi din Egipt (între şase şi zece la sută din populaţie) acuză Consiliul militar al ţării că dă dovadă de o prea mare indulgenţă faţă de autorii unui şir de atacuri împotriva creştinilor. Protestatarii au cerut duminică înlăturarea guvernatorului din provincia Aswan, după incendierea unei biserici, demolată parţial vineri.

Anterior pe parcursul lunilor martie şi mai au fost înregistrate atacuri asupra comunităţii creştine egiptene declanşate de musulmanii ultraconservatori. În luna noiembrie urmează a se desfăşura primele alegeri libere în Egipt.

SURSA:
http://www.infomondo.ro/

Egipt: Stare de asediu în centrul oraşului Cairo

Autorităţile egiptene au decretat aseară stare de asediu în centrul capitalei Cairo, după violenţele sângeroase care au opus manifestanţi creştini forţelor de ordine şi care s-au soldat cu 23 de morţi, a anunţat postul naţional de televiziune, citat de AFP. „Stare de asediu de la ora 2.00 dimineaţa până la 7.00 în cartierul Maspero şi până în Piaţa Abbassiya”, a anunţat televiziunea. Confruntările au izbucnit în Maspero, în faţa sediului televiziunii naţionale, în zona centrală a oraşului. Piaţa Abbassiya, situată spre est, se găseşte în vecinătatea principalei catedrale copte din Cairo.

Potrivit unui bilanţ furnizat de Ministerul Sănătăţii şi citat spre miezul nopţii de televizunea publică, violenţele s-au soldat cu 23 de morţi şi 174 de răniţi. Un bilanţ anterior anunţase 19 persoane decedate – 16 manifestanţi şi trei militari -, precum şi 156 de răniţi. Noul bilanţ nu precizează numărul civililor ori al militarilor decedaţi.

Creştinii copţi din Egipt (între şase şi zece la sută din populaţie) acuză Consiliul militar al ţării că dă dovadă de o prea mare indulgenţă faţă de autorii unui şir de atacuri împotriva creştinilor. Protestatarii au cerut ieri înlăturarea guvernatorului din provincia Aswan, după incendierea unei biserici, demolată parţial vineri.

SURSA:

http://www.gds.ro/

Despre mihailandrei

"Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu."(I Tim 1,15)
Acest articol a fost publicat în biblie, Biserica, Biserica Coptă, coran, Egipt, islam, monofiziti, musulmani, teologie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Violenţe în Egipt

  1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (13.11.2011) « Saccsiv's Weblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.