FMI ia României dobânzi și comisioane de 1,56 mld. euro


Ministerul Finanţelor Publice va achita FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale dobânzi şi comisioane în valoare totală de 1,56 miliarde de euro la împrumuturile din primul acord de tip stand-by, vârful de plată urmând să aibă loc anul viitor, potrivit unui document al Finanţelor.

În 2009, anul în care a fost încheiat acordul stand-by cu FMI, însoţit de înţelegerile cu Banca Mondială şi Comisia Europeană, Ministerul Finanţelor a plătit dobânzi şi comisioane de 6,9 milioane de euro către FMI şi de 12,3 milioane euro către Comisia Europeană.

In 2010 , dobânzile şi comisioanele s-au ridicat la 100,7 milioane de euro, din care 52,3 milioane euro către FMI şi 42,2 milioane de euro către Comisia Europeană. Banca Mondială a primit 6,2 milioane de euro.

Două treimi din suma de plată pe 2011 , de 167,1 milioane de euro, va fi achitată Comisiei Europene (110 milioane de euro), FMI va primi 51,1 milioane de euro, iar Banca Mondială va încasa 6,1 milioane euro.

Începând cu 2012, Ministerul Finanţelor va achita, pe lângă dobânzi şi comisioane, şi ratele de capital aferente împrumuturilor primite de la creditorii externi. Dobânzile şi comisioanele vor însuma 219,6 milioane de euro, iar ratele de capital vor fi de 124,2 milioane euro. Astfel, serviciul total al datoriei pentru anul următor va fi de 343,8 milioane de euro, din care mai mult de o treime va fi virată FMI sub formă de rate de capital.

Suma totală transferată FMI anul viitor va fi de 173 milioane de euro, din care 49,5 milioane de euro sub fomă de dobânzi şi comisioane. Pentru împrumutul de la Comisia Europeană, serviciul datoriei se ridică la 148,6 milioane de euro.

În 2013, serviciul datoriei publice către creditorii externi creşte considerabil, la 1,18 miliarde de euro, în condiţiile în care Finanţele vor plăti 968 milioane de euro din împrumutul de la FMI. Diferenţa este reprezentată de dobânzile şi comisioanele către cele trei instituţii internaţionale creditoare.

Suma pentru anul 2014 va fi uşor mai mare decât cea din 2013, respectiv 1,19 miliarde de euro, în timp ce vârful de plată va fi atins în 2015, când Finanţele trebuie să achite 1,8 miliarde de euro.

În perioada 2015-2019, România va plăti Comisiei Europene ratele de capital aferente împrumutului de 5 miliarde de euro, excepţie făcând anul 2016, când vor fi achitate doar dobânzi şi comisioane.

Înţelegerea cu Banca Mondială prevedă că ratele de capital aferente împrumuturilor contractate vor fi plătite în 2022 (300 milioane euro) şi în 2023 (700 milioane euro).

Cele mai recente date arată că datoria publică a României se situa în luna aprilie la 195,5 miliarde de lei (46,5 miliarde euro), echivalentul a 36% din PIB.

sursa:  http://www.money.ro/mfp-va-plati-dobanzi-si-comisioane-de-1-56-mld–euro-pentru-primul-acord-stand-by-de-imprumut_1039876.html

Acest articol a fost publicat în Albert Pike, America, anarhism, Antifa, antroposofie, ateism, bolsevism, cezaropapism, city bingo, comunism, Enclavizarea Romaniei, Europa, FMI, Francmasonerie, geopolitica, Halloween, Hermes Trismegistus, homosexualitate, Kabbala, KGB, leninism, Marele Arhitect, Mason, MLFR, Morals and Dogma, nationalism, NATO, nazism, neoprotestantism, new age, ONU, papistasi, primul razboi mondial, Romania, rugul aprins, Rusia, Serbia, Transilvania, Ungaria, Valahia, Vatican, vesnicie, yoga și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.