NEOPROTESTANTISMUL, UN PERICOL LA ADRESA STATULUI NAŢIONAL UNITAR?


PRECIZARE
Nu acuzăm în bloc, probabil există şi neoptotestanţi bine intentionaţi. Pe acei oameni oneşti din rândul neoprotestanţilor români, chiar dacă sunt tributari diverselor erezii, îi rugăm să cerceteze temeinic fundamentele Ortodoxiei. Veniţi-vă în fire, aţi apostaziat în neştiinţă de cauză, de multe ori fiind manipulaţi de propaganda
ostilă Ortodoxiei şi României.
______________________________________________________________

Pe zi ce trece devine din ce în ce mai clar că erezia sectară conţine şi o puternică doză de otravă subversivă, numai bună de folosit la anihilarea României. Această realitate obiectivă a fost  relevată încă din anul 1929 de către  Episcopul martir Grigorie Leu în cartea Confesiuni şi Secte, Studiu istoric – misionar. Din cartea amintită reproducem următoarele:

Aproape toţi sectanţii au legături internaţionale cu dedesupturi periculoase pentru neamul nostru. Propaganda sectară cu bani şi directivă streină tinde să captiveze sufletul neamului românesc în forme ce nu sunt ale lui şi în direcţii nepotrivite firei şi intereselor lui. Sectanţii urmăresc două căi cu acelaşi scop bine definit:

1) Un individualism religios, rebel agresiv, fermentul desăvârşitei anarhii spirituale.
2) O tendinţă de anarhie politică cu substrat comunist mascat sub aspectul religios al mişcării.

Anarhie dogmatică, anarhie politică, iată cei doi fermenţi de dezagregare a sufletului românesc, zice D-l Nichifor Crainic.
Anarhia dogmatică tinde să distrugă Biserica dominantă a României; anarhia politică tinde să distrugă însuşi statul român.

Mulţi vor sări ca arşi când vor citi că Episcopul martir Grigorie Leu susţinea că există o legătură între bolşevism şi erezia sectară. Apostaţii trecuţi la cultele neoprotestante sunt învăţaţi să urle în gura mare împotriva Ortodoxiei, acuză de colaboraţionism doar pe unii ierarhi ortodocşi, ignorând cu desăvârşire faptul că neoprotestanţii au fost recompensaţi pentru serviciile aduse chiar de catre Petru Groza. Acesta, împreună cu guvernul lui de sceleraţi au emis Decretul 177/1948 prin care Biserica Ortodoxă Română era pusă la egalitate cu tot felul de culte venetice. Guvernul comunist, în timp ce lichida, aresta şi înlocuia dreptcredinciosul cler ortodox cu oameni docili,  acorda favoruri cultelor  neoprotestante făcând din erezie lege. De exemplu, se ştie bine că la data de 29.01.1925, Ministerul Cultelor şi Artelor, prin Decizia 5734 a hotărât trecerea penticostalismului in randul cultelor interzise. Comuniştii, cu vădită aversitate la adresa Ortodoxiei, acordă recunoaştere totală ereziei penticostale, în acest sens, au emis Decretul 1203 la data
de 14.11.1950.

O situaţie bizară e dată de neoprotestantismul baptist. Părintele Episcop Grigorie Leu ne anunţa în legătură cu periculozitatea acestei congregaţii. Având în vedere ce se întâmplă astăzi în Transilvania, mai exact încercarea de dezmembrare a României,  putem constata cu uşurinţă că preacinstitul ierah atrăgea atenţia cu multă vreme în urmă, asupra problemelor cu care ne confruntăm astăzi.
Tot din cartea Confesiuni şi Secte, Studiu istoric – misionar, cităm următorul pasaj lămuritor:

Baptismul este calul troian introdus de unguri între români. Cel care a introdus baptismul între români este în special ungurul Kornyai Mihaly ( …) Că baptismul a fost introdus printre români de unguri, însuşi ei au spus-o cu satisfacţie la congresul baptiştilor din Sud-Estul Europei, ţinut în Septembrie 1926 la Budapesta. S’a precizat că Ungaria este prima ţară din această parte a Europei unde s’a răspândit baptismul şi că prin intermediul ei – ca ţara libertăţii – s’a putut predica baptismul şi printre români.
Cu sprijinul baptiştilor unguri din Ardeal şi al “fraţilor” se menţine agitaţia internaţională împotriva României. Scopul urmărit cu această propagandă îl arată lămurit fostul deputat Oliver Almay, care a clădit şi o casă de rugăciuni baptistă în comuna Cil. El scria în anul 1913 în ziarul unguresc Arady Közlony:

“Chestiunea naţională românească ar trebui desvoltată aşa, ca poporul român să fie deslegat de sub conducerea preoţilor români. E de mare însemnătate că chestiunea românească, cel putin în parte, poate fi rezolvată cu ajutorul baptismului. Baptismul poate ajunge la cuceriri de necrezut în judeţul Aradului”

( … ) Pe lângă batjocorirea clerului, ca mijloc de propagandă au înfiinţat bănci exclusiv baptiste (Buteni, Bonteşti, Curtici, Şiria etc. În Buteni (Arad) au clădit casă de rugaciuni cu turnuri şi cruci ca să-i înşele pe ortodocşi.

Nimic nou sub soare, unii baptiştii se deghizează în ortodocşi şi astăzi. Un ilustru exemplu ne e oferit de “Evangelical Baptist Church of Georgia”.

Cât despre cele declarate de ungurul Arady Közlony , astăzi putem constata că nu au fost simple vorbe aruncate în vânt. Ungurii se folosesc de baptism pentru a eroda unitatea naţională a românilor. Domniile lor ştiu bine că datorită Ortodoxiei, neamul românesc a supravieţuit tuturor încercarilor de asimilare. Din perspectiva ungurească, clerul ortodox trebuia să fie slăbit, pentru că reprezenta o piedică în calea dezrădăcinării românilor. Situaţia nu s-a schimbat prea mult nici în zilele noastre, în continuare ungurii  visează la “Ungaria mare”. Un prim gest spre materializarea  iluzoriului deziderat îl reprezintă enclavizarea aşa-zisului ţinut secuiesc.

Din păcate, baptismul e folosit în anumite cercuri drept instrument de maghiarizare şi de promovare a intereselor ostile naţiunii române. Un exemplu clar ne e oferit de situaţia aşa- zisei biserici românesti baptiste din localitatea Micherechi aflată în Ungaria. Românii baptişti din această localitate erau în căutare de pastor, nu au găsit altul mai bun decât pe ungurul Boroş Jozsef din Beiuş.
De la prezbiterul Ioan Ruja aflăm următoarele:

Aici în proporţie de 78,6% membrii au votat pentru invitarea fratelui Boroş, 15% au fost contra şi 6,4% s-au abţinut.

Politica de asimilare a dat roade prin baptism, ungurii nu-şi mai încap în piele de bucurie, dansează csárdás, pentru că i-au nenorocit aşa de tare pe unii români încât i-au adus la stadiul să ceară singuri “îndrumător” maghiar. Acelaşi Ioan Ruja povesteste unui reporter:

De exemplu, la şcoala duminicală se predă lecţia româneşte, se învaţă Cuvântul de aur româneşte, iar când urmează ca copiii să se roage, ei se roagă ungureşte.
Asta înseamnă că şi acasă, în familii se vorbeşte tot mai mult ungureşte?
Probabil că da. Totuşi, şcoala duminicală ar fi o oportunitate pentru copii să înveţe româneşte din Cuvântul lui Dumnezeu. Însă deoarece acasă, la grădiniţă, la şcoală tot mai mult vorbesc ungureşte, biserica nu poate opri ungurizarea.

[NOTA: informaţia provine din “Foaia românească” nr. 6 din data de 26 Iunie 2009, publicaţie a comunităţii române din Ungaria]

Baptiştii unguri din România îşi păstrează identitatea faţă de baptiştii români, în timp ce baptiştii români din Ungaria se maghiarizează fără nici un fel de problemă. Din statutul de organizare şi funcţionare a baptismului din România reiese că ungurii au un statut privilegiat, capitolul 4 le e dedicat în intregime. Iată ceva interesant:

Art. 65. – (1) Convenţia Bisericilor Baptiste Maghiare din România se organizează şi funcţioneaza în cadrul Cultului Creştin Baptist din România potrivit prezentului statut şi este formată din toate bisericile baptiste maghiare din România. Denumirea prescurtată este “Convenţia Baptistă Maghiară”.
(2) Convenţia Baptistă Maghiară din România poate păstra în nume propriu legături frăţeşti şi de colaborare cu organizaţiile baptiste de peste hotare şi poate intra în alianţe cu biserici evanghelice din ţară şi de peste hotare.

Este limpede că ungurii au autonomie chiar şi faţă de baptiştii români. Dacă ceva nu le convine, pot oricând să-i persifleze pe “fraţii” întru credinţă de etnie română. Prin baptism se face mai usor de acceptat ideea desprinderii Transilvaniei de România.
De fapt, cam toate cultele neoprotestante au prezenţă semnificativă în Ardeal. Nimic nu e întâmplător, pământul transilvan a fost mereu miza diverselor interese antiortodoxe şi antiromâneşti. Se pare că pleiada cultelor venetice formează o veritabilă “coloană a cincea” aflată la dispoziţia celor ce îşi inchipuie că au puterea să biruie Ortodoxia şi românismul.

Când au năvălit prima dată peste valahi, pe lângă baptişti, în Ardeal şi-au stabilit Cartierul General şi primii penticostali, iehovişti, nazarineni şi evanghelişti.
Prin răspândirea diverselor eresuri se doreşte înlăturarea Ortodoxiei, spargerea unităţii naţionale şi disoluţia Daco-României. Creştinului ortodox i se cere apostazia, în schimb e recompensat cu statutul de neoprotestant. Astfel devine o fiinţă lipsită de identitate şi de conştiinţa celor două milenii de creştinătate, o fiinţă uşor transformabilă în ceva asemănător golemului din Praga, o creatură lividă ce execută orbeşte poruncile primite de la stăpânii săi.
În cartea “Călăuză în Credinţa Ortodoxă” Părintele Ilie Cleopa nu degeaba spunea:

Să ţinem credinţa noastră pe care au ţinut-o toţi voievozii noştri şi toţi protopărinţii noştri şi toţi românii cei adevăraţi. Dacă vrei să fii fiu adevărat al lui Hristos şi al Ţării Româneşti, să ţii credinţa cea dreaptă, ortodoxă, pe care o ţinem de două mii de ani. Dacă nu, nu eşti fiu al lui Hristos şi al Bisericii, ci eşti străin de neamul românesc. Nu poţi fi cetăţean creştin şi român, dacă nu ai dreapta credinţă în Hristos. Eşti străin. Nu eşti fiu al ţării.

Rugăm neprietenii să-şi pună pofta în cui. Nu mor caii când vor câinii.

Acest articol a fost publicat în 1918, anarhism, biblie, Biserica, biserica ,crestin,ortodox, bolsevism, comunism, Crestinism, Enclavizarea Romaniei, Erezie, eroi romani, Europa, Iisus Hristos, Moldova, nationalism, neoprotestantism, Ortodoxie, penticostal ,evanghelic,evanghelizare, politicianism, Razboi, Romania, socialism, teologie, Totalitarism, Transilvania, UE, Ungaria, unguri, URSS, vesnicie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.