Sabatul- ziua de odihnă numai pentru evrei!


moiseLegea Mozaică a venit prin Moise, inaintea lui nu exista DECALOG!
Nici Adam, nici Abel, nici Noe, nici Avraam, nici Iov, nici chiar Moise până să urce pe muntele Sinai, NU au ținut sabatul.

Adam și urmașii lui până la legea lui Moise NU au ținut nici un sabat, întrucât erau sub blestemul ca în “toate zilele” vieții lor să se ostenească pentru traiul zilnic.Ispitirea şi păcatul lui Adam şi al Evei n-au avut de a face cu călcarea vreunei legi de sabat.
Noe şi familia sa NU au ţinut sabatul.In legământul veşnic pe care D-zeu l-a făcut imediat după potop (simbolizat prin curcubeu), El n-a făcut nici o referire la  sabat.
Avraam, Isaac, Iacov şi cei doisprezece fii ai săi, n-au fost sub acest legământ al sabatului.

Nici un popor nu ținea vreo zi de „odihnă” dedicată lui Dumnezeu. Numai iudeii mozaici se deosebeau de celelalte popoare prin ținerea acestei zile de “odihnă”, ca și amintire a ieșirii lor din robia plină de munci a lui Faraon.

Sabatul era strict pentru EVREI, cine nu’l “respecta” era ucis fara mila…

Au găsit un om adunând lemne în ziua odihnei … şi l-au UCIS cu pietre toată obştea, afară din tabără, cum poruncise Domnul lui Moise.”(Numeri 15,32-35).

Atunci cand a dat poporului Israel Sabatul, intenţia lui Dumnezeu nu a fost aceea ca ei sa isi amintească momentul CREATIUNII, ci sa îşi amintească de ROBIA din Egipt şi de modul cum Dumnezeu i-a eliberat din aceasta.

Adu-ti aminte ca ai fost ROB in pamantul Egiptului si te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo, cu mana tare si cu brat inalt , pentru aceasta ti-a poruncit tie Domnul Dumnezeul tau, sa pazesti ziua SAMBETEI” (Deut. 5,15).

Sambata este randuita pentru evrei, in amintirea iesirii din Egipt!
Prima dintre cele zece porunci începe așa…

Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău, care te-a scos din țara Egiptului, din casa robiei.”(Iesire 20, 2)

Cele zece porunci erau adresate EXCLUSIV evreilor !

Sa pazeasca Fiii lui Israel sambata, praznuind ziua odihnei din NEAM IN NEAM , ca un legamant VESNIC. Si sa fie aceasta SEMN VESNIC intre Mine si Fiii LUI ISRAEL ” (Iesire 31,16-17).

Sabatul a fost dat poporului Israel în mod specific, niciodată Bisericii Crestine.
Cerinţele specifice pentru ţinerea Sabatului erau foarte stricte.
O persoană aflată sub autoritatea Sabatului nu îşi putea părăsi casa sau locul…

nimeni să nu iasă de la locul său în ziua a şaptea“(Iesire 16,29).

Nici macar aprinderea focului nu era “tolerată”…

in ziua odihnei să nu faceţi foc în toate locaşurile voastre“(Iesire 35,3).

Nimeni nu lucra de Sabat…

să nu faci în ziua aceea nici un lucru” (Deut.5,14).

Iar dacă o persoană încalcă Sabatul, merita o singură pedeapsă, moartea…

Păziţi deci ziua de odihnă, căci ea este sfântă pentru voi. Cel ce o va întina, acela va fii omorât.”(Ieşirea 31, 14)

Nicaieri in Biblie nu-L vedem pe Dumnezeu mustrând/pedepsind vreun popor, in afară de evrei, daca nu pazea sabatul.Noi, crestinii dintre neamuri,suntem sub o singură lege…

toată Legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta: Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” (Gal.5.14).

Crestinismul il actualizeza pe Hristos cel Inviat Duminica, nu pe Moise sau zilele facerii.

dacă dreptatea vine prin LEGE, atunci Hristos a murit în zadar.”(Galateni 2,21)

Crestinismul traieste sub autoritatea unei legi mult mai inalte:“Legea Harului”.

Nu sunteţi sub LEGE, ci sub HAR.” (Rom. 6,14)

Daca Legea Veche zice “să nu ucizi”, Harul zice “oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă“(Matei 5,22). Daca Legea Veche zice “să nu fii desfrânat”, Harul zice “să nu pofteşti!”(Romani 7,7).

Noi, crestinii, nu mai suntem sub o legislaţie. Dacă Il iubim pe Dumnezeu nu ne vom închina altor dumnezei (vitelul de aur).Dacă ne iubim aproapele, nu îl vom ucide, nu îl vom minţi, nu vom comite adulter împotriva lui şi nici nu vom râvni la ceea ce îi aparţine.
Aşadar, noi nu mai suntem sub autoritatea cerinţelor Vechiului Testament.

Cei ce voiţi să vă îndreptaţi prin LEGE v-aţi îndepărtat de Hristos, aţi căzut din HAR “(Galateni 4 ,3-4)

Nouă ni se cere să Il iubim pe Dumnezeu şi să îl iubim pe aproapele nostru. Dacă facem aceste două lucruri cu credincioşie, toate celelalte cerinţe se pot considera împlinite.

Despre sambata, e destul de simplu de inteles…exceptie facand sectantii adventisti.
Crestinii tin Duminica, este normal, caci in ziua de Duminica s-a intamplat cel mai mare eveniment al crestinatatii- Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos…

Şi Inviind dimineaţa, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminică) El s-a arătat întâi Mariei Magdalena„(Marcu 16,9)

Pentru noi, crestinii(nu iudaizatii adventisti), INVIEREA este prilej de bucurie.
Inca din perioada apostolica, Duminica era ziua cand crestinii se adunau in catacombe si celebrau liturghia(cina Domulului), iar fragerea painii nu are legatura cu prescriptiile sabatice, crestinii se impartaseau cu trupul si sangele Lui Hristos, erau Hristofori…

În ziua întâi a săptămânii (DUMINICA)adunându-ne noi să Frangem Painea “. (Fapte 20, 7)

Ziua Învierii Domnului, a biruinței asupra morții, este adevărata sărbătoare a ieșirii noastre din casa robiei ( a păcatului și a morții).

Invierea lui Iisus Hristos din morţi, ne-a Nascut Din Nou…”(1 Petru 1,3)

About mihailandrei

"Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu."(I Tim 1,15)
This entry was posted in adventism, baptism, biblie, Biserica, biserica ,crestin,ortodox, boboteaza, cezaropapism, Church of God, Crestinism, cruce,biblie,sectant,eretic,, Egipt, Evrei, FMI, Francmasonerie, Gnosticism, Grecia, holocash, Iisus Hristos, Inaltarea Domnului, Kabbala, Marele Arhitect, Martin Luther, Mason, Morals and Dogma, nationalism, neoprotestantism, new age, Ortodoxie, papistasi, penticostal ,evanghelic,evanghelizare, Protestantism, Razboi, rugul aprins, sabat, secte, sionism, teologie, teosofie, UE, unguri, uniatia, Vatican, vesnicie, yoga and tagged . Bookmark the permalink.

1,275 de răspunsuri la Sabatul- ziua de odihnă numai pentru evrei!

 1. Adrian.I spune:

  @Alina. Eu iti spun ca lege in greaca nu insemna poruncisi tu imi vb de porunci! Consumi cumva etnobotanice?

 2. Alina spune:

  De ce nu-mi pui intrebari din Scriptura? As fi foarte incantata sa-ti raspund :)

 3. Adrian.I spune:

  @Alina. Am intels Pavel spune ca nu mai suntem sub lege, dar el defapt vroia sa spuna ca nu ne mai mantuieste puterea legii ….dar legea e valabila, deh..doar de aia nu mai suntem sub ea :) Ce tare e logica asta absoluta :)

 4. Adrian.I spune:

  Am o intrebare, stii ce desemna termenul canon Biblic?

 5. Alina spune:

  Si inca ceva. Scriptura, nu a fost scrisa pentru prima oara in greaca ;) Ea a fost tradusa ulterior in greaca si latina si pentru neamuri.

 6. Adrian.I spune:

  @Alina Pt ca scriptura nu se poate interpreta dupa fiecare dupa cum il duce capul, scriptura nu e o teologia ci expresia unei teologii. Dar tocmai despre Scriptura de intreb, pai daca ai pretentia ca stii Scriptura automat trebuie sa stii scopul si istoria ei in Biserica.

 7. Alina spune:

  Daca nu doresti tu sa pui prima intrebare, atunci fi domn cu domnisoarele si lasa-ma pe mine sa-ti pun prima intrebare.

  De ce Iisus si apostolii, au respectat Legea, au serbat toate Shabatele si Praznicele si indemnau si pe oameni sa faca la fel ? :)

 8. Alina spune:

  ”Aproape” ? :) Defineste termenul si in plus dovada ca Luca scria doar in greaca, cand el stia sa scrie si in ebraica ;)
  In plus, decat sa intram in polemica, raspunde la ce am intrebat mai sus.

 9. Varahiil spune:

  Mie da-mi voie sa nu fiu…domn cu domnisoarele. :-)
  Deocamdata nu pui intrebari. Pana nu elucidam chestiunea cu Legea Noua.

 10. Adrian.I spune:

  @Alina Mai bn taceai, Noul Testament a fost scris aproape doar in greaca .De cand Sf Pavel Luca si Ioan au scris cartile lor in evraica ? Ai citit prea multe „almanahe”

 11. Alina spune:

  Deci tu crezi ca Iisus si apostolii propovaduiau degeaba? Ma faci sa zambesc :)
  Pai dragul meu. Daca Iisus a venit pe pamant cu o misiune, tu crezi ca nu ar fi spus daca trebuia sa desfinteze Legea? A asteptat El sa apara Pavel si sa-i spuna Lui ceva de genul:
  ” Hei Pavel ! Si toti apostolii. Uitati tot ce ati auzit la mine si uitati tot ce ati invatat de la mine si tot ce ati invatat pe oameni pana in prezent. De La Cincizecime, schimbam macazul” Refacem planul. ” Sa fim seriosi. Iisus nu a trait degeaba impreuna cu apostolii, ca apoi sa schimbe totul de la Pavel sau de la Cincizecime.
  Nu a spus El ca nu a venit sa desfinteze Legea, ci doar sa implineasca profetiile despre El insusi, pazind cu pretul vietii Legea? :)

 12. Adrian.I spune:

  @Alina Ti-am pus intrebare, si nu ai raspuns. Pt ca Apostolii si Hristos traiau inca sub lege, abia dupa cincizecime putem vb de crestinism .

 13. Alina spune:

  @Varahil
  Legea noua?
  Iata legea noua :

  Ieremia 31:33

  ”Ci iata LEGAMANTUL pe care-l voi face cu casa lui Israel dupa zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea inauntrul lor, o voi scrie in inima lor; si Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu.”

  Ezechel 11:19-20

  ”Le voi da o altă inimă şi voi pune un duh nou în voi. Voi lua din trupul lor inima de piatră şi le voi da o inimă de carne, ca să urmeze poruncile Mele, să păzească şi să împlinească legile Mele; şi ei vor fi poporul Meu, iar Eu voi fi Dumnezeul lor.”

  Deci Legea Noua spune clar doar ca VA PUNE LEGILE SALE IN INIMILE NOASTRE SI IN MINTILE NOASTRE ! Adica Legea care era deja. Si nu spune ca va desfinta Legea Sa sau ca va aduce alte legi. (Ieremia, 31:31-34, Evrei 10:16-18).

  Ai tu alta lege de pus in inima in afara de cea lasata de Dumnezeu si pe care Iisus si apostolii le-au pazit cu pretul vietii ? :)

 14. Adrian.I spune:

  @Alina Ti-am raspuns deja. Ce termen sa definesc, eu te-am intrebat pe tine! Si ce daca stiau ebraica, una este sa stii ebraica, si alta este sa scrii ceva in ebraica. Dovada sunt scrierile lor, nu exista in ebraica, ci sunt doar traduceri postere.Apropo, tu ai habar ce tip de ebraica vb ei?

 15. Adrian.I spune:

  erata „ulterioare”

 16. Adrian.I spune:

  @Alina. Legea nu este sinonima cu profetiile, dai dovada de incultura. Stii ce include legea ebraica a lui Moise, sau vb doar casa te afli in treaba? Scopul legii a fost de a pregati pe poporul evreu pt venirea Sa, implinirea ei inseamna tocmai intruparea. Hristos a implinit legea veche prin intruparea sa, si nu prin urmarea poruncilor ei in totalitate. Hristos a spus iubeste-ti aproapele, si iarta-l, iar in lege la evrei se spune ca cine greseste sa fie omorat cu pietre. Hristos nu a pazit legea la sange cu pretul vietii, ci din contra, a salvat o femeie adultera care tb sa fie omorata cu pietre dupa lege, a spus sa-ti iubesti aproapele care-ti greseste si chiar vrajmasii, desi legea vehe cerea pedepsirea lor. Da, Hristos nu a dat multe sfaturi in timpul vietii in public, ci a lasat misiunea de propovaduire, apostolilor, si sunt si multe alte invataturi in scrierile apostolilor despre care Hristos nu vb f mult in Evanghelii.Si de unde stii ca Hristos nu vb despre asta, dupa mintea ta toata traditia teologica a invataturii lui Hristos se rezuma la Evanghelii?

 17. Alina spune:

  @ Adrian I
  Am vazut ceea ce ai scris. dar nu am considerat-o ca pe o intrebare. Ne-am invarti atunci pe langa subiect. O dam cu greaca, cu ebraica si ne pierdem in detalii. Asta doresti?

 18. Alina spune:

  Am sa-ti raspund la tot ceea ce scrii.

  Prima chestiune.
  IISUS a implinit legea sau profetiile?

  Ce inseamna a implini?

  IMPLINESTI O PROOROCIE, cum ar fi venirea lui Iisus dupa prooroci, SA PUNA DOAR LEGILE LUI DUMNEZEU IN INIMILE SI IN MINTILE NOASTRE, ca avea sa sufere pentru noi, sa invie mortii, sa vindece bolnavii, sa se jertfeasca pentru noi si sa ia pacatele noastre asupra Lui, sa invieze a 3-a zi, etc.

  Dar LEGEA VESNICA SE EXECUTA SI NU SE IMPLINESTE CA PE O PROOROCIE.

  Prooroc (dupa DEX) = Persoană cu inspirație divină care prezice viitorul; profet.
  Lege (dupa DEX) = Normă cu caracter obligatoriu, stabilită și apărată de puterea de stat.

  Deci PROFETIA se poate implini caci de aceea se si numeste PROFETIE, dar LEGEA se executa caci de aceea se numeste LEGE !

  CONCLUZIA: De aceea Iisus a implinit PROFETIILE si nu Legea :)
  Asteapta un pic sa-ti raspund si la celelalte …

 19. Adrian.I spune:

  Nu se vad raspunsurile la ce te-am intrebat. Scriele mai mare.!

 20. Adrian.I spune:

  erata: scrie-le

 21. Adrian.I spune:

  @Alina.Invarteala mi se pare sa dai sute de versete din scriptura si sa le interpretezi dupa cum te duce capul.Oricine poate face asta, insa cine il gireaza ca interpretarea lui a Scripturii e corecta? Deci te-am intrebat de termenul canon Biblic, de ce include legea veche, si de ce tip de limba ebraica vb apostolii. Aceste intrebari mi se par esentiale din moment ce ai vb de subiecte care le includ f puternic, denota ca stii despre ce vb si nu esti tufa de venetia si o faci fara sa ai habar.

 22. Alina spune:

  Draga Adriane.
  1. Eu iti dau ACELEASI LEGI, care erau atat in NT cat si in VT si nu interpretari care se fac pe la anumite bisericutze sau culte religioase.

  2. Nu uita ca Matei care era vames, SCRIA in ebraica.
  3. Luca, care era si doctor, SCRIA si in ebraica.
  Multumit de raspuns? Acum astept eu raspuns ;)

 23. Alina spune:

  1. In toate cele trei Biblii Codex Sinacticus , Vaticanus si Alexandrinus, nu se regaseste paragraful introdus in care Iisus o salveaza pe Maria Magdalena de la lapidare. Tocmai de aceea este pus si intre ghilimele acest paragraf.

  In plus, ce l-a dat de gol pe cel ce a introdus acest paragraf, a fost faptul ca a fost dusa doar Maria Magdalena in fata Lui Iisus, cand Legea spune clar ca atat barbatul cat si femeia prinsa in adulter, trebuiau sa moara. De moment ce femeia a fost prinsa in timpul actului, atunci unde era barbatul? ;)

  2. Legea privind iertarea, nu era de la Hristos, desi Legea pedepselor nu era una vesnica. Era data doar pentru a scoate raul din mijlocul unui neam sodomit, ca sa nu-l piarda de tot.

  Dar a-l iubi pe aproapele tau ca pe tine insuti, iar pe Dumnezeu cu toata inima ta si cu toata puterea ta, erau din asa zisul Vechiul Testament. :)
  Aici includea clar sa ierti pe aproapele tau :)

 24. Adrian.I spune:

  @Alina Definita din dex include legea dupa intelesul juridic al statului. In dex Dumnezeu apara si dupa definita atee, pe acelasi criteriu de interpretare ca al tau, urmand dexul ar fi trebui sa cadem in ateist.
  Legea lui Moise nu a fost o lege statala cu scopuri juridice, ci a fost o lege cu scopuri spirituale transcendente problemelor de organizare uzuale a societatilor si cu o dinamica diferita Cand grecii spuneau lege intelegea organizarea naturala a lucrurile, cand romanii spuneau lege intelegeau ceea ce se intelege astazi in societatea noastra, iar cand evreii spuneau lege intelegeau norme cu un scop si o menire spirituala, inefabile si diferite de cele ale romanilor mostenite si de noi, care sunt cuprinse in dex.Prin urmare interpretarea ta de definire lingvistica ..a cazut.. Mai incearca :)

 25. Alina spune:

  Si inca ceva. Iisus trebuia sa implineasca doar PROFETIILE despre el. Vrei sa ti le insir aici? Nu ma deranjeaza.
  Dar NICAIERI nu scrie ca Iisus avea sa desfinteze sau sa ”implineasca” Legea :)
  Ai tu asa ceva, proorocit in VT? :) Nu are nimeni pana in prezent :)

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s