Sabatul- ziua de odihnă numai pentru evrei!


moiseLegea Mozaică a venit prin Moise, inaintea lui nu exista DECALOG!
Nici Adam, nici Abel, nici Noe, nici Avraam, nici Iov, nici chiar Moise până să urce pe muntele Sinai, NU au ținut sabatul.

Adam și urmașii lui până la legea lui Moise NU au ținut nici un sabat, întrucât erau sub blestemul ca în “toate zilele” vieții lor să se ostenească pentru traiul zilnic.Ispitirea şi păcatul lui Adam şi al Evei n-au avut de a face cu călcarea vreunei legi de sabat.
Noe şi familia sa NU au ţinut sabatul.In legământul veşnic pe care D-zeu l-a făcut imediat după potop (simbolizat prin curcubeu), El n-a făcut nici o referire la  sabat.
Avraam, Isaac, Iacov şi cei doisprezece fii ai săi, n-au fost sub acest legământ al sabatului.

Nici un popor nu ținea vreo zi de „odihnă” dedicată lui Dumnezeu. Numai iudeii mozaici se deosebeau de celelalte popoare prin ținerea acestei zile de “odihnă”, ca și amintire a ieșirii lor din robia plină de munci a lui Faraon.

Sabatul era strict pentru EVREI, cine nu’l “respecta” era ucis fara mila…

Au găsit un om adunând lemne în ziua odihnei … şi l-au UCIS cu pietre toată obştea, afară din tabără, cum poruncise Domnul lui Moise.”(Numeri 15,32-35).

Atunci cand a dat poporului Israel Sabatul, intenţia lui Dumnezeu nu a fost aceea ca ei sa isi amintească momentul CREATIUNII, ci sa îşi amintească de ROBIA din Egipt şi de modul cum Dumnezeu i-a eliberat din aceasta.

Adu-ti aminte ca ai fost ROB in pamantul Egiptului si te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo, cu mana tare si cu brat inalt , pentru aceasta ti-a poruncit tie Domnul Dumnezeul tau, sa pazesti ziua SAMBETEI” (Deut. 5,15).

Sambata este randuita pentru evrei, in amintirea iesirii din Egipt!
Prima dintre cele zece porunci începe așa…

Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău, care te-a scos din țara Egiptului, din casa robiei.”(Iesire 20, 2)

Cele zece porunci erau adresate EXCLUSIV evreilor !

Sa pazeasca Fiii lui Israel sambata, praznuind ziua odihnei din NEAM IN NEAM , ca un legamant VESNIC. Si sa fie aceasta SEMN VESNIC intre Mine si Fiii LUI ISRAEL ” (Iesire 31,16-17).

Sabatul a fost dat poporului Israel în mod specific, niciodată Bisericii Crestine.
Cerinţele specifice pentru ţinerea Sabatului erau foarte stricte.
O persoană aflată sub autoritatea Sabatului nu îşi putea părăsi casa sau locul…

nimeni să nu iasă de la locul său în ziua a şaptea“(Iesire 16,29).

Nici macar aprinderea focului nu era “tolerată”…

in ziua odihnei să nu faceţi foc în toate locaşurile voastre“(Iesire 35,3).

Nimeni nu lucra de Sabat…

să nu faci în ziua aceea nici un lucru” (Deut.5,14).

Iar dacă o persoană încalcă Sabatul, merita o singură pedeapsă, moartea…

Păziţi deci ziua de odihnă, căci ea este sfântă pentru voi. Cel ce o va întina, acela va fii omorât.”(Ieşirea 31, 14)

Nicaieri in Biblie nu-L vedem pe Dumnezeu mustrând/pedepsind vreun popor, in afară de evrei, daca nu pazea sabatul.Noi, crestinii dintre neamuri,suntem sub o singură lege…

toată Legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta: Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” (Gal.5.14).

Crestinismul il actualizeza pe Hristos cel Inviat Duminica, nu pe Moise sau zilele facerii.

dacă dreptatea vine prin LEGE, atunci Hristos a murit în zadar.”(Galateni 2,21)

Crestinismul traieste sub autoritatea unei legi mult mai inalte:“Legea Harului”.

Nu sunteţi sub LEGE, ci sub HAR.” (Rom. 6,14)

Daca Legea Veche zice “să nu ucizi”, Harul zice “oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă“(Matei 5,22). Daca Legea Veche zice “să nu fii desfrânat”, Harul zice “să nu pofteşti!”(Romani 7,7).

Noi, crestinii, nu mai suntem sub o legislaţie. Dacă Il iubim pe Dumnezeu nu ne vom închina altor dumnezei (vitelul de aur).Dacă ne iubim aproapele, nu îl vom ucide, nu îl vom minţi, nu vom comite adulter împotriva lui şi nici nu vom râvni la ceea ce îi aparţine.
Aşadar, noi nu mai suntem sub autoritatea cerinţelor Vechiului Testament.

Cei ce voiţi să vă îndreptaţi prin LEGE v-aţi îndepărtat de Hristos, aţi căzut din HAR “(Galateni 4 ,3-4)

Nouă ni se cere să Il iubim pe Dumnezeu şi să îl iubim pe aproapele nostru. Dacă facem aceste două lucruri cu credincioşie, toate celelalte cerinţe se pot considera împlinite.

Despre sambata, e destul de simplu de inteles…exceptie facand sectantii adventisti.
Crestinii tin Duminica, este normal, caci in ziua de Duminica s-a intamplat cel mai mare eveniment al crestinatatii- Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos…

Şi Inviind dimineaţa, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminică) El s-a arătat întâi Mariei Magdalena„(Marcu 16,9)

Pentru noi, crestinii(nu iudaizatii adventisti), INVIEREA este prilej de bucurie.
Inca din perioada apostolica, Duminica era ziua cand crestinii se adunau in catacombe si celebrau liturghia(cina Domulului), iar fragerea painii nu are legatura cu prescriptiile sabatice, crestinii se impartaseau cu trupul si sangele Lui Hristos, erau Hristofori…

În ziua întâi a săptămânii (DUMINICA)adunându-ne noi să Frangem Painea “. (Fapte 20, 7)

Ziua Învierii Domnului, a biruinței asupra morții, este adevărata sărbătoare a ieșirii noastre din casa robiei ( a păcatului și a morții).

Invierea lui Iisus Hristos din morţi, ne-a Nascut Din Nou…”(1 Petru 1,3)

Despre mihailandrei

"Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu."(I Tim 1,15)
Acest articol a fost publicat în adventism, baptism, biblie, Biserica, biserica ,crestin,ortodox, boboteaza, cezaropapism, Church of God, Crestinism, cruce,biblie,sectant,eretic,, Egipt, Evrei, FMI, Francmasonerie, Gnosticism, Grecia, holocash, Iisus Hristos, Inaltarea Domnului, Kabbala, Marele Arhitect, Martin Luther, Mason, Morals and Dogma, nationalism, neoprotestantism, new age, Ortodoxie, papistasi, penticostal ,evanghelic,evanghelizare, Protestantism, Razboi, rugul aprins, sabat, secte, teologie, teosofie, UE, unguri, uniatia, Vatican, vesnicie, yoga și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

1.307 răspunsuri la Sabatul- ziua de odihnă numai pentru evrei!

 1. Dan zice:

  Despre iubire si porunci:

  Ioan 14:15 Dacă Mă iubiţi, veţi păzi poruncile Mele.

  Ioan 14:21 Cine are poruncile Mele şi le păzeşte acela Mă iubeşte; şi cine Mă iubeşte va fi iubit de Tatăl Meu. Eu îl voi iubi şi Mă voi arăta lui.”

  Ioan 15:10 Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămâne în dragostea Mea, după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu şi rămân în dragostea Lui.

 2. Dan zice:

  Despre lege, pacat si minciuna…

  Romani 7:7 Deci ce vom zice? Legea este ceva păcătos? Nicidecum! Dimpotrivă, păcatul nu l-am cunoscut decât prin Lege. De pildă, n-aş fi cunoscut pofta, dacă Legea nu mi-ar fi spus: „Să nu pofteşti!”

  1 Ioan 1:10 Dacă zicem că n-am păcătuit, Îl facem mincinos, şi Cuvântul Lui nu este în noi.

  1 Ioan 2:4 Cine zice: „Îl cunosc”, şi nu păzeşte poruncile Lui, este un mincinos, şi adevărul nu este în el.

  2 Ioan 1:6 Şi dragostea stă în vieţuirea după poruncile Lui. Aceasta este porunca în care trebuie să umblaţi, după cum aţi auzit de la început.

  Apocalipsa 14:12 Aici este răbdarea sfinţilor, care păzesc poruncile lui Dumnezeu şi credinţa lui Isus.”

 3. Dan zice:

  1 Ioan 5:3 Căci dragostea de Dumnezeu stă în păzirea poruncilor Lui. Şi poruncile Lui nu sunt grele;

  1 Ioan 5:2 Cunoaştem că iubim pe copiii lui Dumnezeu prin aceea că iubim pe Dumnezeu şi păzim poruncile Lui.

  1 Ioan 3:22 Şi orice vom cere vom căpăta de la El, fiindcă păzim poruncile Lui şi facem ce este plăcut înaintea Lui.

  1 Ioan 2:3 Şi prin aceasta ştim că Îl cunoaştem, dacă păzim poruncile Lui.

  1 Timotei 1:5 Ţinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inimă curată, dintr-un cuget bun şi dintr-o credinţă neprefăcută.

  Romani 7:12 Aşa că Legea, negreşit, este sfântă, şi porunca este sfântă, dreaptă şi bună.

 4. Dan zice:

  Romani 2:25-26
  25 Tăierea împrejur, negreşit, este de folos, dacă împlineşti Legea; dar dacă tu calci Legea, tăierea ta împrejur ajunge netăiere împrejur.
  26 Dacă deci cel netăiat împrejur păzeşte poruncile Legii, netăierea lui împrejur nu i se va socoti ea ca o tăiere împrejur?

  Matei 19:17 El i-a răspuns: „De ce mă întrebi: „Ce bine?” Binele este Unul singur. Dar dacă vrei să intri în viaţă, păzeşte poruncile.”

 5. Gabriel zice:

  Sefu, porunca a 4-a se regaseste in cartea Iesirea, in capitolul 20 si este intinsa pe mai multe versete. Ce ai redat versetul 2 este doar o trunchiere. in Biblia ortodoxa de Nitulescu porunca se continua pana spune si motivul: „…caci in sase zile…”. Ne furam singuri caciula.

 6. gabriel zice:

  Hai sa analizam porunca. Uite cum suna porunca a patra data de Dumnezeu:

  „8 Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti.
  9 Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale,
  10 Iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine,
  11 Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o.”

  In versetul 8 Domnul spune „adu-ti aminte”, nu „ia aminte”. Pe mine ma duce cu gandul ca evreii stiau de ziua a saptea.
  In versetul 9 si 10 se spune sa nu se faca activitati si in 10 vedem ca nu numai evreul trebuie sa Il cinsteasca pe Dumnezeu pazind ziua a saptea ci si strainul care se afla alaturi de evreu
  Iar in versetul 11 Dumnezeu da si motivul, si anume ca Domnul a randuit ziua asta pentru odihna imediat dupa ce a creat lumea in 6 zile. Cum a randuit ziua asta? Tot versetul 11 o spune: S-a odihnit in ziua a saptea si de aceea a binecuvantat-o si a sfintit-o.

 7. gabriel zice:

  Argumentul frangerii painii in ziua intai (care a primit denumirea de duminica la vreo 200-300 de ani dupa Hristos, si implicit dupa moartea apostolilor) nu sta in picioare pentru argumentarea zilei de duminica drept zi de odihna din pricina urmatorului verset – Luca 2:46:
  „Si in fiecare zi, staruiau intr-un cuget in templu si, frangand painea in casa, luau impreuna hrana intru bucurie si intru curatia inimii.”

  Deci apostolii frangeau painea in fiecare zi, nu doar in ziua intai.

  Evreul care calca Sabatul nu era ucis din pricina poruncii a patra domnule Mihai Andrei. Porunca a patra nu spune ca acela care calca Sabatul sa fie ucis. Intradevar scrie in Sfanta Scriptura asta, dar nu in cadrul poruncii a patra. Porunca nu aduce uciderea ci doar reglementeaza timpul dedicat in totalitate Domnului, si acesta este sambata.

  Cand spui ca sarbatoresti duminica pentru ca Isus a inviat, la ce te gandesti? credeam ca in ortodoxie invierea se sarbatoreste la Paste (care Paste de fapt reprezinta iesirea poporului evreu din egipt, dar ce mai conteaza…aruncam Sabatul Domnului, luam Pastele evreilor, cine sa mai inteleaga)

 8. ion zice:

  Varahiileee !! Mai traiesti ?

 9. Mihaela zice:

  Mai draga, sunt nondenominationala de peste 2 ani de zile ptr ca bis nu este o cladire si am vazut CE se face in cladiri. Asadar, sa nu fie confuzie ca as fi adventista ori altceva. Mai draga, ii tot dai cu Legea Mozaica si ca nu Decalogul face parte din Legea Mozaica. Pai atunci, daca IL iubesti pe Dumnezeu, fiind sub har, si respectand celelalte 9 porunci, respecti si a 4-a porunca care este sabatul si nu tii duminica care nu a fost vreodata sanctificata de Dumnezeu ci stabilita de un pagan pe nume Constantin. Har, inseamna ca daca incalci fara voie una din porunci ( ca perfect este DOAR DUMNEZEU), constientizezi, ceri iertare, te caiesti, nu mai repeti ( dk este nevoie, ceri si ajut lui Dumnezeu sa nu mai repeti), esti iertat prin sangele Dumnului Yashua, FARA SA MAI FIE NEVOIE DE SACRIFICII SAU DE ORICE ALTCEVA! ACESTA ESTE HARUL si nu a face ce-ti trasneste prin minte ori ce a stabilit unul pe bune Constantin si care nu avea nici in drept ca muritor sa schimbe ziua de Sabah din sambata in duminica. Si pagane sunt de asemenea craciunul, pastele, anul nou, zilele de nastere, Valentine’s day (si toate zilele inchinare sfinti!or- muritori, creator, idoli), pomeni, parastase- psalm 106- mancare jerfita mortilor, icoane- psalm 115 ( si multe alte locuri in Scriptura), moaste si rugaciuni la morminte ( Arsenie Boca)- vrajitorie, venerarea mortii si a mortilor, rugaciuni adresate fecioarei Maria- idolatrie- venerarea creatiei in locul Creatorului ( pana si Isus Yashua, zis-a sa NE RUGAM TATALUI IN NUMELE SAU SI NU IN MOD DIRECT LUI!!!/ WHY? I LET YOU TO MEDITATE AND TO FOUND OUT, nu mura-n gura), altare neaparat pe Est – Ezechiel 8:16…….si mai gaseste si dumneata Mihail Andrei cu calauzire de la Duhul Sfant, va altfel, vad ca porti 2 nume bune. Unul de arhanghel, celalalt de apostol, de follower al Domnului Yahushua.
  Shalom, pace!

 10. cornel zice:

  Nu este adevarat ce scrie pe aceeasta pagina. Este adevarat ca sa tzina Sabatul adica ziua de odihna Sambata a fost obligatoriu doar pentru evrei. „Adu-ti aminte ca si tu ai fost rob in tara Egiptului, si Domnul, Dumnezeul tau, te-a scos din ea cu mana tare si cu brat intins: de aceea ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau sa tii Sabatul. (Deuteronom.5:15)” Dar cele 10 porunci nu au fost pentru evrei ci sunt pentru oricine vrea ca Dumnezeul lui Israel sa fie al Lui. „Cine zice: „Il cunosc”, si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos, si adevarul nu este in el. (1Ioan.2:4)” „Caci dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui. Si poruncile Lui nu sunt grele; (1Ioan 5:3)” Si ce a zis Dumnezeu in acest verset cand a dat cele 10 porunci „Eu sunt Domnul Dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei. (Exodul 20:2)” nu s-a referit ca trebuie sa le pazeasca doar poporul Israel pentru ca iesiit din robie ci a zis ca El este Dumnezeu care i-a scos din robie. Daca cele 10 porunci au fost doar pentru evrei; atunci inseamna ca noi putem sa ne facem alti dumnezei, sa ne facem chipuri cioplite si infatisari la care sa ne inchinam, sa hulim Numele lui Dumnezeu, sa ne necinstim parintii, sa ucidem, sa preacurvim, sa furam, sa facem marturii mincinoase, si sa curvim pentru ca nu facem niciun pacat daca facem asa ceva

 11. Mihaela zice:

  „Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti. Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea s-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o”
  ziua a 7a este sambata, cum este trecuta si in calendar.
  Nu vad ce este atat de complicat si totusi majoritatea aleg minciuna . Asa este mai simplu pentru ei, de ce sa iasa din zona de comfort ….. ca doar Isus Cristos a murit pentru ei…acum ei nu mai trebuie sa faca nimic. Cu alte cuvinte, Dumnezeu a zis ziua a7a dar noi tinem ziua 1 ca asa ni se pare noua mai logic 😐 ca doar noi stiim mai bine….asa-i?
  Alta sursa:

  PS: Cele 10 porunci sunt pentru toata lumea. Toti avem aceeasi datorie fata de Dumnezeu, nu suntem noi cu nimic mai presus decat everii. Alt lucru foarte important :
  Sa nu credeti ca ignoranta o sa va salveze
  Vrajala cu ” Poruncile sunt doar pentru evrei” nu o sa functioneze la Dumnezeu!
  Dumnezeu sa va dea lumina si intelepciune sa vedeti adevarul
  Amin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.