Reincarnarea, metempsihoza si yoga, concepte iluzorii


   Pentru a combate eficient conceptul profund anticrestin al reincarnarii, acesta trebuie disecat si studiat cu o oarecare atentie. Din pacate, multi “combatanti” se arunca cu capul inainte, nestiind ca intre reincarnare si metempsihoza sau transmigratie exista o diferenta. Confuzia, probabil e deliberat intretinuta de adeptii inteligenti ai religiilor orientale. Astfel, multi contestatarii ai paganismului sunt lasati deliberat sa alunece pe panta sofismului.

Asadar, reincarnarea se refera la supravietuirea sufletului, chiar daca trupul e supus mortii. Dupa incheierea unui ciclu de viata intr-un trup uman si dupa o perioada de viata imateriala, sufletul revine tot intr-un trup uman nou, adica se reincarneaza sau se reintrupeaza.

Metempsihoza sau transmigratia se refera la supravietuitrea sufletului in fata mortii trupesti. Ca si in cazul reincarnarii, pentru o perioada, sufletul duce o viata imateriala. Diferenta consta in faptul ca sufletul se poate reintrupa/reincarna nu doar intr-un corp uman, ci si intr-unul vegetal, animal sau chiar mineral.

Existenta lumii nu-i explicata prin conceptual de “creatie din nimic” (Creatio Ex Nihilo). Hindusii considera lumea ca fiind emanatia lui Brahman (sufletul universal nematerial, atemporal, absolutul, eternul). Universul, impicit si lumea, nu-s creatii la prima mana a celui “absolut si etern”. Intai a aparut Brahma prima zeitate, sau mai bine zis, manifestarea “Absolutului imuabil” adica a lui Brahman. Dupa Brahma apar Shiva si Vishnu, entitati totodata manifestari din care s-a zamislit omenirea.

Punctul culminant al religiilor orientale presupune relevarea faptului ca Atman (Sinele individual, sufletul, Eul) este Brahman:

„All is Brahman; therefore, “ayam ātmā brahma”: this Ātman is Brahman”Totul e Brahman; asadar “ayam ātmā brahma”: acest Atman este Braman.(The Mandukya Upanishad by Swami Krishnananda)

Pentru hindusi, lumea e Maya (iluzie), singura realitate, sau realitatea suprema, e doar Brahman, astfel se iese din caruselul reincarnarilor. Acest “adevar” reflecta monism/panteismul gandirii hinduse. Totul este Dumnezeu, implicit si omul e Dumnezeu, doar atat ca nu toti oamenii constientizeaza acest “adevar”. Pana cand se “ilumineaza” omul e supus fatalitatii Karmei. Aici e substratul practilor yoga. Prin yoga omul se “ilumineaza”, yoga e calea catre revelatie si “eliberare”.

Adeptii culteror din orient isi propaga minciunile in lumea crestina sustinand ca yoga poate fi abordata si prin prisma laica, stiintifica. Se insista obsesiv pe “beneficiile” medicale ale acestor practicii. Totul e o imensa minciuna, yoga nu are absolute nimic laic, stiintific, yoga nu-i descoperire sau creatie umana, este “revelatie divina”. Originea “divina” a practicilor yoga e confirmata pe deplin de Bhagavad Gita (text sacru al hindusilor).

Bhagavad inseamna “Cel prea Inalt” sau “Sublim” iar Gita inseamna cantec.Bhagavad Gita nu-i opera de sine statatoare, e parte integranta din poemul epic Mahabharata. Asadar, in “Cantecul celui Prea Inalt”,zeul Khrisna (al optulea avatar al zeului Vishnu) descopera yoga prietenului sau Arjuna (capetenia Pandavilor):

Bhagavad Gita IV (resemnarea in fata cunostintei)

Cel Prea Inalt (nm. Khrisna)

1.Aceasta vesnica invatatura, numita yoga, am impartasit-o eu lui VivasvantAcesta a impartasit-o lui Manu, iar Manu lui Iksvaku.

2.In felul acesta a trecut din generatie in generatie si a ajuns pana la vechii intelepti regesti, iar dupa aceea s’a pierdut cu trecerea vremii, o Biruitorule.

3.Astazi iti impartasesc tie aceasta straveche invatatura a yogei, pentru ca tu esti inchinatorul si prietenul meu. De aceea, iti incredintez aceasta adanca taina.

NOTA: Vivasant – zeul soarelui. Iksvaku – cel mai probabil fiul lui Vaivasvata Manu.Manu – nume generic a 14 intelepti, cari au mantuit lumea in cele 14 perioade ale creatiunii, numite, dupa numele lor, manvantara. Cei 14 Manu sunt: Svayambhuva Manu; Svarocisa Manu; Uttama Manu; Tamasa Manu; Raivata Manu; Caksusa Manu; Vaivasvata Manu; Savarni Manu; Daksa Savarni Manu; Brahma Savarni Manu; Dharma Savarni Manu; Rudra Savarni Manu; Deva Manu Svarni.

In concluzie, yoga, nu e sub nici o forma o chestiune laica, nu e stiinta, nu e inventie umana. Este un “cadou divin” oferit de catre zeul Khrisna omului, prin mijlocirea lui Arjuna. Yoga este adorarea zeului Khrisna:

Bhagavad Gita IX (practicarea stiintei imparatesti si a tainei imparatesti)

Cel Prea Inalt

13.Oamenii cu mintea luminata insa se incred in mine, o fiu al Prtha, in firea mea dumnezeiasca si adora cu spirit statornic ceea ce au cunoscut ca obarsie vesnica a tuturor fiintelor.

14.Acestia ma slavesc fara incetare si se straduiesc catre mine, ma cinstesc cu credinta si se roaga mie cu smerenie.

16.Eu sunt jertfa, jertfa zeilor si a manilor. Eu sunt sucul plantei, rugaciunea, untul de sacrificiu, focul sacrificiului si ceea ce se sacrifica.

Zeul Khrisna spune clar ce doreste de la practicantul de yoga:

Bhagavad Gita XVIII (lepadarea de sine care duce la mantuire)

Cel Prea Inalt

65.Cugeta la mine, roaga-te mie, jertfeste mie, pleaca vointa ta inaintea mea si vei ajunge la mine. Iti fagaduiesc aceasta, pentru ca te iubesc.

66.Lasa la o parte orice formalitate, vino la mine, ca la singurul loc de scapare si eu te voi izbavi de tot raul. Nu te tulbura.

Cu alte cuvinte, Bhagavad Gita, “text sacru” al paganismului hindus, atesta faptul ca yoga este de inspiratie divina, si ca practica yoga conduce catre contopirea cu “Dumnezeul yoga” adica cu Khrisna.In fond, asta inseamna yoga, unirea cu Divinitatea.

Minciuna cu yoga laica sau stiintifica, pentru “viata armonioasa” e o scorneala a maestrilor paganismului, intretinuta si cu ajutorul ucenicilor lor, racolati din tarile cu traditie crestina. Se cauta anihilarea capacitatii de gandire critica a individului, astfel se deschide calea catre apostazie.

Toti “guru” poseda arta pervertirii cuvintelor, cu tupeu demonic indraznesc sa se foloseasca de textile sfinte ale crestinatatii sustinand ideea ca intre yoga si Crestinism nu-i nici un fel de incompatibilitate. Yoga e prezentata ca fiind un fel “psihologie aplicata”, o metoda de combatere a stresului, deci stiinta cat se poate de laica. Se induce paguboasa idee precum ca un crestin poate frecventa cursurile yoga fara nici un fel de problema, la fel cum poate frecventa cursuri de badminton. In realitate e o perdea de fum in spatele careia se ascunde zeul Khrisna.

Yoga reprezinta un afront la adresa Credintei Ortodoxe, orice propovaduitor, orice “guru” este dusman al Evangheliei. Totusi, intindem o mana prieteneasca tuturor celor ce doresc sa se elibereze din mrejele yoga.

„Fiti treji, privegheati. Potrivnicul vostru, diavolul, umbla, racnind ca un leu, cautand pe cine sa inghita.” (1 Petru 5,8)

Atentie la neprietenii ce isi fac veacul prin organizatii antiortodoxe precum:

MISA  http://www.yogaesoteric.net/

Ananda Marga  http://romania.anandamarga.org/home/?langswitch_lang=ro

Centrul de yoga si meditatie, Kamala  http://centru.kamala.ro/

Constiinta Khrisna  http://www.krishna.ro/

Centrul terapeutic Ralsante  http://reikiromania.com/acasa

Sahaja Yoga  http://sahajayoga.xhost.ro/

AUM      http://www.aum.ro/    (Secta infiintata in Japonia de catre Shoko Asahara. Aceasta grupare e vinovata de atacul cu gaze neuroparalizante de la metroul din Tokyo din 1995. Filiala AUM din Romania se pare ca e coordonata de Alexandra Mosneaga prin intermediul SC Europa AUM SRL)

Referinte: Bhagavad Gita, traducere Ioan Mihalcescu; Marii initiati ai Indiei si Cuviosul Paisie – Dyonysios Farsiotis; Encyclopedic Theosophical Glossary; The Mandukya Upanishad by Swami Krishnananda.

Despre mihailandrei

"Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu."(I Tim 1,15)
Acest articol a fost publicat în antihrist, antroposofie, Asia, Bhagavad Gita, Biserica, biserica ,crestin,ortodox, Erezie, new age, secte, teologie, teosofie, vesnicie, yoga și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

40 de răspunsuri la Reincarnarea, metempsihoza si yoga, concepte iluzorii

 1. Mike zice:

  Inca un habotnic sarit de pe fix care are impresia ca el detine adevarul suprem! Patetic……

 2. Tiberiu Irimescu zice:

  Crestinismul – o religie plina de distorsiuni. Bine ca se vad ei singura si adevarata credinta divina. Au tinut lumea in ignoranta si frica timp de 2000 de ani, au facut cam toate atrocitatile posibile, au ars pe rug mari descoperitori… etc. „CREDE SI NU CERCETA” … =))) … vai de capul lor

 3. anca bogdan zice:

  da…si crestinismul e ca marmota care inveleste ciocolata de fiecare data…ca IISUS era crestin pesemne……lol. Totusi…..de acord cu precizarea de la sfarsit legata de respectivele “Centre”. Dupa parerea mea yoga este ok pana la un punct si cel mai bine s-ar practica putin si in propria sufragerie……altfel devine nociva, pe termen lung, pentru ca se lucreaza, in functie de tipul de yoga practicat, doar pe anumite chakre (de obicei primele 3) si se creeaza dezechilibru energetic daca se practica indelungat si fara cap.

 4. Popescu Ion zice:

  Un articol scris de un habotnic agresiv care nu intelege si nu a practicat nici religia crestina si nici yoga sau alte doctrine spirituale hinduse. Reincarnarea nu este un concept iluzoriu, este singura explicatie pertinenta pentru calitatile dar si defectele innascute, pentru destin, pentru legea cauezi si efectului. Daca Dumnezeu este bun, drept si just, daca ne este dat sa traim o singura existenta, atunci de ce unii se nasc sanatosi si intregi la minte in timp ce altii se nasc bolnavi, infirmi si handicapati fizic si mental. Cum se explica talentele innascute, cum se explica destinul unor oameni, de ce un copil moare la o varsta frageda inainte sa traiasca o experienta umana completa, de ce unii copii vorbesc de mici o limba necunoscuta iar altii isi amintesc cu precizie detalii din alte locuri geografice pe care nu le-au vazut niciodata in actuala viata, detalii care sunt confirmate in intregime ulterior? Si multe, multe alte dovezi si argumente… Dar chiar facand abstractie de aceste intrebari firesti, daca ne este dat sa traim doar o singura experienta aici pe pamant, cum vi se pare ideea de a suferi apoi O ETERNITATE in infern in cazul in care ajungem acolo dupa o viata de, sa zicem, 70-80 de ani? Oare a facut Dumnezeu omul, incununarea creatiei, cum se spune, ca sa traiasca cativa ani pe pamant si apoi sa sufere, repet, o eternitate, in infern? Ce Dumnezeu al iubirii, compasiunii si intelepciunii ar face asta? Sa-si lase copilul sa sufere vesnic, la nesfarsit si pentru totdeauna in eternitate doar pentru ca a gresit in cativa ani de viata in loc sa-i dea sansa, ocazia de a se corecta? Ideea reincarnarii explica faptul ca sufletul revine, dupa un stagiu mai lung sau mai scurt in lumile „de dincolo” intr-un nou trup uman pentru a-si continua evolutia in drumul sau catre desavarsire. Revenit aici, va suporta consecintele actiunilor sale atat cele bune cat si cele rele in virtutea justitiei imanente sau altfel spus legea cauzei si a efectului dar va avea si sansa de a invata treptat sa nu mai greseasca. Asa se explica de ce unii se nasc plini de defecte iar unii plini de calitati, asa se explica simpatiile si antipatiile spontane intre unii oameni. In intelepciunea sa infinita, Dumneyeu nu a creat faptura doar pentru a putrezi, eventual, pentru totdeauna in infern, in suferinta si intuneric. Cine ar putea promova o asemenea idee aberanta? Desigur, doar cei lipsiti de inima, de iubire si chiar de bun simt spiritual. Chiar in Biblie se spune ca Dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul si asemanarea Sa. Oare de ce?

 5. chemanonim zice:

  Reblogged this on wp2wp.

 6. Chrys zice:

  Din pacate ni se ascunde ce a zis cu adevarat IIsus si au ramas doar parabolele pe care popi prosti si fara minte nu le inteleg. „Toate aceste si mai mari ca mine veti face” – zice Iisus iar nu du-te la popa da banul si o sa vorbeasca ala cu mine si vdem noi… 😀 Iisus se spune in traditia hindusa este o alta manifestare a lui Krisna, deci domnu autor il lauzi pe Domnul in acelasi text si apoi il injuri. Nu prea cred in religiile create pentru dominare prin frica ci in spiritualitate adevarata relevata oamenilor cu mult timp inainte ca pe Pamant sa vina astia care o conduc acum din umbra…

 7. Amy zice:

  Pacat ca vad atitea comentarii ale oamenilor care nu inteleg citusi de putin ce a vrut autorul sa spuna aici… Am facut yoga, insa nu vreau sa vin aici cu prea multe detalii. Ce stiu cu certitudine e ca in yoga sint chemate puteri demonice, sint multi yoghini care au ajuns sa simta prezenta demonilor linga ei… si credeti-ma, nu e o prezenta placuta, absolut deloc.
  Sa ne dea Dumnezeul Cel Adevarat intelepciune tuturor si sa ne ajute in toate!

 8. Anca zice:

  A fi Anti-ceva nu este tocmai in spiritul crestinesc. Iisus le-a cerut discipolilor sai sa nu propovaduiasca cunoasterea Sa Bunilor Samariteni. De ce? Pentru ca aceia deja o cunosteau. El a venit pe pamant pentru „oile cele ratacite„.
  Pe site-ul Centrului Terapeutic Ralsante nu s-au facut niciodata mentiuni sau referiri la yoga si nu s-au facut afirmatii „antiortodoxe„.
  Cu titlu informativ, persoanele preocupate de ortodoxie cunosc faptul ca mentiuni despre reincarnare inca apar si in Bibile, cateva care au scapat cenzurii la Consiliul de la Niceea.
  Inainte sa ajungi sa combati ceva, ar fi de preferat ca mai intai sa fii capabil de a cunoaste acel lucru, fara prejudecati. Fariseii pe semne ca s-or fi reincarnat si ei…
  Fii pe pace, Mihail Andrei, au mai fost si altii care au vrut sa scape de concurenta. La ora actuala site-ul in care am vorbit cu ani in urma despre reiki (energia universala, energie divina) nu mai exista in forma sa initiala. Poate ca tocmai de aceea e timpul fie sa o reactivam fie sa iti actualizezi si tu blogul.
  Anca Apostol, membru fondator al Asociatiei Reiki Usui si fost administrator site http://www.reikiromania.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.